Hooggevoelig of (hoog)sensitief

Hooggevoelig of (hoog)sensitief, wat is dat?

De een is gevoeliger dan de ander, en zo’n 20% van de mensen is aantoonbaar gevoeliger dan gemiddeld. Deze mensen zijn hooggevoelig of (hoog)sensitief. Zij hebben een zenuwstelsel dat prikkels meer en diepgaander verwerkt. Het gaat om gevoeligheid op zowel fysiek als emotioneel gebied (emoties zijn ook prikkels).

Met een gevoelig zenuwstelsel neem je de wereld scherper waar maar heb je meestal ook innerlijk een scherpere blik. Doordat je meer en anders waarneemt, reageer je ook anders. Sensitieve mensen zijn meestal ook meer gericht op het sociale, de consensus, op de langere termijn, op wat het beste is. In de harde individualistische maatschappij van tegenwoordig met een overvloed aan prikkels, raken zij helaas wel sneller uitgeput.  Meer lezen over de eigenschap.

Zo’n 20 jaar geleden is er een aparte naam gegeven aan deze mensen: Hoogsensitief. De Amerikaanse psycholoog Elaine Aron identificeerde de groep en gaf het een naam. In het Nederlands vertaald werd het hooggevoelig. Langzamerhand is hoogsensitief of kortweg sensitief ook in Nederland de meest gebruikte term geworden.

Een hype of bestaat het echt?

Aanvankelijk werd het gezien als een hype en werden mensen die zeiden hoogsensitief te zijn, weggezet als aanstellers. Gelukkig is het tegenwoordig wetenschappelijk onderbouwd en wordt het ook in de reguliere gezondheidszorg aanvaard. Er is inmiddels overtuigend aangetoond dat sensitieve mensen inderdaad een andere, intensievere, verwerking van prikkels hebben. Niettemin lopen sensitieve mensen nog steeds tegen dingen op die met onbekendheid en onbegrip te maken hebben.

Meer lezen over de wetenschappelijke achtergrond.

Wat is het verschil tussen (hoog)sensitiviteit en hooggevoeligheid?

Feitelijk is hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid hetzelfde, het tweede een vertaling uit het Engels van het eerste. Door anderen wordt er wel inmiddels wel onderscheid gemaakt tussen deze termen. Elke van Hoof bijvoorbeeld, gebruikt de term hooggevoeligheid voor emotionele overgevoeligheid. Dit komt waarschijnlijk omdat in de wetenschap, die toch veelal Engelstalig is, meestal de term Sensory Sensitivity wordt gebruikt. Deze term in het Nederlands vertaald is dan sensitiviteit geworden.