Grenzen en overprikkeling

Heel vervelend als je HSP bent om je staande te houden in een wereld did je vaak omver blaast.

Vond het prettig om even het artikel over grenzen te lezen. Ik ben erg empathisch, erg loyaal, heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsgevoel. Ik heb mjjn bejaarde moeder na mijn vaders overlijden nu negen jaar geleden direct op sleeptouw moeten nemen en de afgelopen 11 maanden zeer intensief moeten bijstaan nu zij met dementie in een verpleeghuis zit. Als enige beschikbare dochter niet te doen. Maar omdat ik niet meer werk en geen kinderen heb vind men dat ( inmiddels) om de dag moeder bezoeken toch geen probleem is. De bezoekjes zijn intensief en de dag daarna ben ik total loss. Dagje bijkomen en dan weer gaan terwijl de rek er allang uit is. Je wilt je moeder niet kwijt maar constant over je grenzen gaan en dingen tegen je zin in doen en chronisch overprikkeld raken is ziekmakend. In sommige situatie,s is er geen oplossing. Niet meer gaan is geen optie want dan wordt ze onrustig. Moeilijk om in dit geval grenzen te stellen en voor jezelf te kiezen. Geen geld voor vakantie en dus maar doorgaan denk ik? Geen idee wat je in dit geval kunt doen in het kader van grenzen stellen waar het artikel over gaat.

 

Dit bericht was geplaatst op 8 november 2017. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie

Een gedachte over “Grenzen en overprikkeling

  1. Beste Lulu,

    Het lijkt me inderdaad in jou geval heel lastig om de grens te stellen. Zoals zovele mantelzorgers word je eigenlijk geen andere keus gelaten. En je bent dan ook nog eens de enige mantelzorger van je moeder dus je kunt de lasten niet delen.
    Maar aan de andere kant is je moeder er ook niet bij gebaat als je straks zo chronisch oververmoeid raakt dat je helemaal niet meer kunt gaan. Misschien kun je ietsje korter gaan? Of niet om de dag maar elke 3 dagen? Of jezelf het weekend vrij gunnen? Er zijn overigens ook vrijwilligers die bij ouderen op bezoek gaan en gaan wandelen oid, misschien is dat wat voor je moeder? Dan ipv een bezoekje van jou.
    Ik weet het, het is makkelijk praten vanaf de zijlijn. Ik wens je veel sterkte met het zoeken naar de juiste balans in deze zware periode.
    groet, Philippine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien − 11 =