Boekentips hsp

Hartsverhalen voor iedere HSP.

Antoine van Staveren, 2014

 

Een Hoog Sensitief Persoon (HSP) denkt vaak in beelden en daardoor kunnen verhalen voor hen een zeer positieve uitwerking hebben. De meerwaarde van verhalen is dat het effectiever in het geheugen aanwezig blijft, helemaal indien de verhalen direct verwijzen naar een huidige levenssituatie die naar inzichten vraagt. Dan kan er een ‘energetisch kwartje’ vallen. Dat geeft kracht en vrijheid.

De vragen en opdrachten geven je het gevoel van een werkboek. Een werkboek voor jezelf, om in je ware kracht te komen staan.

boek_vanStaveren2b
Werkboek voor meer energiePraktische oefeningen voor hoog sensitieve personen

Femke de Grijs, 2013

 

In dit boek, dat de vorm heeft van een werkboek, worden alle mogelijke bronnen gezocht om je hoeveelheid energie te vergroten. Hierbij wordt uitgegaan van positieve psychologie; De aandacht ligt niet zozeer op verkeerde gedachten of gedrag, maar op hoe je je beter zou kunnen voelen en welke keuzes je daarvoor in je dagelijks leven kunt maken. Met het idee dat als je je beter voelt, je ook meer energie hebt.De elementen die je terugvindt in dit werkboek zijn wetenschappelijk bewezen technieken die ook in de reguliere geestelijke gezondheidszorg worden gebruikt.Het boek is echt een werkboek met veel oefeningen, invulpagina’s en testjes, en bevat derhalve weinig informatie over hooggevoeligheid.
Hooggevoeligheid als kracht.

Annemarie Pfeiffer, 2012

 

De auteur, psychotherapeut en gespecialiseerd in de vrouwelijke psyche, wil lezers met dit boek bewust maken van hun gevoeligheid en van de achtergrond daarvan. Ze is van mening dat, wanneer iemand goed met deze speciale eigenschap leert omgaan, hooggevoeligheid tot een bijzondere kracht kan worden. Het boek bevat, geillustreerd met bijbelcitaten, naast informatie over de achtergronden van hypersensitiviteit tal van handreikingen over praktische aspecten, zoals ‘nee’ leren zeggen en het voorkomen van overbelasting.
Jong en hooggevoelig hoezo anders?

Ellen van den Ende en Mariëtte Verschure, 2012

 

Ben je tussen de 14 en 21 jaar en wil je meer weten over hooggevoeligheid, dan is dit boek voor jou. Je kunt lezen over wat hooggevoeligheid is en hoe je ermee om kunt gaan.
De vele oefeningen en tips helpen je om nog krachtiger te worden of beter in balans te blijven. Je kunt zelf kiezen wat bij je past. Ook vertellen enkele hooggevoelige jongeren hun ervaringen. En natuurlijk kun je het boek ook geven aan je ouders of iemand anders die jou begeleidt, zodat zij jou beter kunnen gaan
Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid

Antoine van Staveren, 2011

 

Het doel van dit boek is om hsp’s zich bewust te laten worden van hun gedachten, emoties en ervaringen opdat zij beter opgewassen zijn tegen zintuiglijke en emotionele prikkels.De richtlijnen zijn gebaseerd op Boeddhistische ideeën.Het is ook een geschikt boek om kennis te maken met hooggevoeligheid.
Hoog sensitieve personen & psychotherapie

Elaine Aron, 2010

Dit boek is geschreven voor (psycho)therapeuten en artsen die hoog sensitieve mensen ondersteunen. Het boek begint met een gedegen wetenschappelijke onderbouwing. Tevens worden er behandelmethoden beschreven. Het boek is ook zeer informatief voor hsp’s die meer willen weten over therapie en hooggevoeligheid.
Aandachtig leven met Hooggevoeligheid

Susan Marletta-Hart, 2010

Hooggevoeligheidsdeskundige Susan Marletta-Hart stelde een praktisch boek samen, met een cd vol meditaties en oefeningen die hooggevoeligen helpen hun ware kracht te vinden.Tekst en cd vormen een aanvulling op het succesvolle ‘Leven met hooggevoeligheid’.
Als je te veel voelt…

hoe hoog sensitieve personen het dagelijks leven ervaren

Jutta Nebel, 2009

Een zeer herkenbaar boekje voor hoog sensitieve personen. Vanuit de ervaringen van de schrijfster krijgt de lezer een goed inzicht hoe het is om als hsp op te groeien en te leven.In het tweede deel van het boek gaat de schrijfster in op helende stenen en andere alternatieve beschermingsobjecten.
Sensitieve Intelligentie

B. Driessen, 2008

De sensitief intelligente mens is een bewust waarnemende mens. Hij ziet, weet en voelt dat we op weg zijn naar een hoger en zuiverder waarnemen vanuit de intelligentie van de ziel.De auteur, psychotherapeut en droomdokter, behandelt zeven onderwerpen als beeld en taal, relaties, loslaten wil/intentie/verlangen vanuit een meervoudige invalshoek, waaronder (indiaans) sjamanisme en taoisme. Naast een helder theoretisch kader (psychotherapie), die mede aan de hand van ervaringen presenteert ze uitdagingen, valkuilen en mogelijkheden met talrijke oefeningen.
Introvert door het leven

Hoe je kunt groeien in een extraverte wereld

Marti Olsen Laney, 2008

Introversie is niet hetzelfde als hooggevoeligheid maar er is wel een overlap in eigenschappen. Beide zijn aspecten van het temperament waarmee je geboren bent.Veel mensen die problemen ondervinden als gevolg van hun hooggevoeligheid, zijn ook introvert. Zij ondervinden daardoor een dubbel gevoel van ‘anders’ zijn. In dit boekje krijg je uitleg en tips over introversie.Het kan ook zijn dat je wel e.e.a herkent in hooggevoeligheid maar het toch niet is wat je bent. Mogelijk is er bij jou dan sprake is van introversie en niet van hooggevoeligheid.
Jouw gevoel is niet het mijne

Hoe Je Je Bevrijdt Van Negatieve Gevoelens
vertaling van Ich Stehe Nicht Mehr Zur Verfügung

Olaf Jacobsen, 2009

De boodschap van dit boek is: als jij een probleem (een naar of onprettig gevoel) ervaart, dan kan dat een waarneming zijn van het gevoel van iemand anders. In dat geval heeft het geen zin aan jezelf te werken en verdwijnt het nare gevoel pas als je daar niet meer voor openstaat.
Olaf Jacobsen ontwikkelde hiervoor een eenvoudige methode, gebaseerd op de praktijk van de vrije familieopstellingen en inzichten uit onder meer het onderzoek naar spiegelneuronen. Met tal van voorbeelden reikt hij mogelijkheden aan waarmee je je eigen gevoelens duidelijk van die van anderen leert onderscheiden.
Hooggevoelige mensen

Leven tussen gave en kwetsbaarheid

Samuel Pfeifer, 2008

De (christelijke) auteur is specialist op het gebied van psychiatrie en psychotherapie. Hij belicht het onderwerp vanuit de persoonlijkheid van hooggevoelige mensen.Ondanks dat hij stelt dat hooggevoeligheid geen aandoening is, ligt de nadruk op een groot aantal psychische stoornissen waarbij hooggevoeligheid een rol kan spelen.Het boek is boek is ook bedoeld voor hulpverleners.
Gevoeligheid, hoe ga je er mee om

Pieter Langedijk, 2006

Dit boekje is geschreven vanuit de praktijkervaringen van alternatief (psycho)therapeut.Het onderwerp hooggevoeligheid wordt sterk vanuit alternatieve geneeswijzen belicht
Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta-Hart, 2006

Dit boek is een vervolg Leven met Hooggevoeligheid uit 2003. Het is een soort werkboek, praktisch gericht. Het beschrijft oefeningen om de eigenschap optimaal te benutten en te komen tot groei en ontwikkeling.
Hoog sensitieve personen in de liefde

Hoe ga je om met relaties als de wereld je overweldigt

vertaling van: The highly sensitive person in love

Elaine N. Aron, 2007

Een goed boek wat voor hsp’s die zich willen verdiepen in hooggevoeligheid en relaties. Na het lezen van het boek, sta je gegarandeerd anders in je relatie. Het boek is informatief, helder en duidelijk en bevat ook veel achtergrondinformatie uit de psychologie. Voor hsp’s en niet hsp’s geeft het veel inzicht en begrip voor hsp’s. Er wordt ruim aandacht besteed aan het omgaan met elkaar in relaties als hsp’s en dit is heel praktisch gericht en direct toepasbaar. Soms confronterend maar nooit belerend. Daarnaast helpt het je ook je diepere motieven en angsten eens onder de loep te nemen.
Handboek voor gevoelige mensen

Wim Kijne, 2005

Dit boek is niet specifiek geschreven voor hsp’s, maar voor gevoelige mensen in het algemeen. Het gaat over gevoelens, en emoties, hoe ze ontstaan, de stress die ze kunnen veroorzaken, en hoe ze samenhangen met ons denken en ons gedrag. Het boek geeft je inzicht in jezelf, je motieven en je emotionele valkuilen. Zeer nuttig boek voor iedereen die last heeft van heftige emoties, stress en angsten.
Het is gemakkelijk leesbaar, soms confronterend maar zeer leerzaam. Het combineert bewezen psychologie met een spirituele invulling ahv oefeningen achterin het boek.Dit boek is bedoeld voor mensen die last hebben van hun gevoeligheden in hun leven, dit willen begrijpen, hanteren en willen weten hoe ze met minder stress kunnen leven.
Hoog sensitiviteit als kracht

Werken met je intuitie

Carolina Bont, 2005

Helder en prettig leesbaar boek voor hsp’s die meer met hun talent willen doen en/of daarbij op een bewuste en spirituele wijze met hun eigenschap willen leven.
Overlevingsgids voor hooggevoeligen

vertaling van: The senstive person’s survival guide

Kyra Mesich, 2005.

Een psychologe die in haar praktijk als alternatieve therapeut, vaak overweldigd werd door haar eigen inlevingsvermogen. In dit boek beschrijft ze hoe zij hier mee heeft leren omgaan. Het is een praktisch boek, vooral interessant voor mensen die veel overnemen van anderen en/of last hebben van depressie of angst als gevolg daarvan. Het stukje over bloemenessences gaat mij persoonlijk wat te ver.
Hooggevoeligheid als kracht

Marian van den Beuken, 2005

Klein en eenvoudig boekje wat je op een vriendelijke en heldere manier op weg helpt om het vanaf nu anders te gaan doen.
Het werkboek voor hoog sensitieve personen

vertaling van: the highly senstive workbook

Elaine N. Aron, 2005

Aan de hand van zelftests, krijg je zicht op je hooggevoeligheid en hoe je er in de praktijk mee om gaat en hoe je dat zou kunnen verbeteren. Met name je zelfbeeld, door je leven heen, speelt hierin een rol.
voor: Mensen die weten dat ze hsp zijn en graag op een gestructureerde manier inzicht in zichzelf willen verkrijgen. Een werkboek/cursusboek voor individuele hsp’s of groepen.
Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen

Barrie S. Jaeger, 2004

Veel hsp’s ondervinden problemen op het werk doordat ze hun gevoeligheid niet thuis kunnen laten terwijl ze het gevoel hebben dat dat van hen verwacht wordt. Daarnaast zitten veel hsp’s in een baan of werkomgeving waarin ze niet passen en ervaren ze sleur.
Dit boek helpt je je eigenschap onder ogen te zien, en kritisch te kijken naar je huidige werksituatie met de bedoeling stress op/door het werk te verminderen door meer jezelf te kunnen zijn op je werk. Je krijgt heldere handvaten hoe je je op je werk staande kunt houden, hoe je effectief je grenzen kunt trekken en voor je behoeftes kunt opkomen, en hoe je je eigenschap kunt inzetten op je werk. Zonder dat je je eigenschap nog langer hoeft te verbergen. Hoewel toegespitst op het werk, is dit boek veel breder toepasbaar. Het boek is ook zeer nuttig voor hsp’s die nadenken of ze misschien van werk of werkgever moeten veranderen.
Overlevingsgids voor hoog sensitieve personen

vertaling van: The highly sensitive person’s survival guide

Ted Zeff, 2004

Dit boek bestaat uit 2 delen: Het eerste deel beschrijft de eigenschap, (fysieke) problemen en valkuilen, alsook mogelijke oplossingen. Aan de orde komen ook relaties en hsp’s en werk. Kort wordt een aantal (alternatieve) therapieën aangestipt.
Het tweede deel is geschreven in de vorm van een werkboek om aan de hand van een stappenplan je leven her in te richten waarmee je rekening houdt met je eigenschap.Geschikt voor gevoelige mensen die hun leven door de bril van hun hooggevoeligheid willen bekijken, en op zoek zijn naar oplossingen voor hun praktische problemen die daarmee samenhangen.
Hoog sensitieve Personen

Hoe overeind te blijven in een wereld die je overweldigtvertaling van: The highly sensitive person

Elaine N. Aron. 2003

Nuchter en informatief boek over hoogsensitiviteit. Het boek beschrijft overzichtelijk alle kanten van de eigenschap en waar je als hsp tegenaan kunt lopen. De feiten die Aron zelf heeft verzameld na gedegen onderzoek, worden afgewisseld met eigen ervaringen en uit haar werk als therapeut.
Het boek is niet spiritueel en daarom zeer geschikt voor degenen die niet van “zweverig” houden.
Leven met hooggevoeligheid

van opgave naar gave

Susan Marletta-Hart, 2003

Een goed boek, vooral geschikt voor mensen die al een poosje weten dat ze hooggevoelig en op zoek zijn naar meer spiritueler benadering.
Met specifieke aandacht voor hooggevoeligheid bij kinderen.
Hooggevoeligheid als levenskunst

Marian van den Beuken, 2003

Dit boekje geeft je een idee van hoe je met je gevoeligheid op een prettige manier kunt leren leven. Nuttig als aanvulling op de andere 2 boekjes van Marian van den Beuken, minder geschikt om mee te beginnen als je iets over hooggevoeligheid wilt weten.
Hooggevoeligheid als uitdaging

Marian van den Beuken, 2002

Een klein en vriendelijk boekje wat uitermate geschikt is om kennis te maken met de eigenschap en/of je uit wilt vinden of je zelf hoogsensitief bent en hoe je daar tegenover kunt staan.
Gevoeligheid en zelfbescherming

Judy Hall, 1997

Dit boek is bedoelt voor mensen die moeite hebben om zich af te schermen tegen indrukken en prikkels van buitenaf.
Het boek bevat oefeningen om de negatieve invloeden om te buigen naar positieve.